Hur man startar en LP-kontakt

Kanske går ni i tankarna att starta en LP-kontakt utifrån de behov ni ser i samhället? Här har vi sammanställt hur ni går till väga för att starta en LP-kontakt. Ni kan även kontakta Börje Dahlkvist, borje.dahlkvist@lp-verksamheten.se, som är LP-pastor om det behövs hjälp att komma igång eller om ni behöver rådgivning.

1. Inledningsvis är det bra att sätta sig in i vad LP-kontakten är, dess funktion och relation till LP-riks. Här har vi samlat information som kan vara bra att börja med.

Vad är en LP-kontakt och varför ska man starta en sådan?
Det är ett redskap, en hjälp, för en eller flera kristna församlingar att möta medmänniskor som drabbats av utanförskap på grund av beroendeproblematik eller något annat. Runt varje person som sitter fast i alkohol eller andra droger finns det ett antal drabbade medmänniskor som ofta kämpar ensamma och tysta. LP-kontakten blir ett synligt och praktiskt sätt att bemöta, de som har det tufft och känner sig utsatta, med respekt och samtidigt visa på en tydlig väg ut i frihet och upprättelse. Det finns mycket erfarenhet i de över 70 LP-kontakter som finns runt om i landet.

Varför heter det LP och hur fungerar LP-verksamheten?
Lewi Pethrus, förgrundsgestalten i pingströrelsen, tog initiativet för snart 60 år sedan till LP-stiftelsen. Sedan ändrades namnet till LP-verksamheten vilket har blivit ett varumärke för det arbetet som förknippas med att “det inte finns några hopplösa fall”. Inom LP arbetar vi med en hel rad av olika insatser. LP-kontakterna är det lokala och den stora kontaktytan. Där utförs allt från motivationsarbete till utslussning i samhället. Inom LP finns också HVB-hem med behandling, stöd- och motivationsboenden, förebyggande arbete, opinionsbildning med mera. Mellan den lokala LP-kontakten, som har en egen lokal organisation, och LP-riks upprättas ett samarbetsavtal.

Hur fungerar en LP-kontakt?
En eller flera församlingar bestämmer sig för att starta och driva en öppen och regelbunden verksamhet med en föreståndare som har till uppgift att leda arbetet och vara spindeln i nätet. Verksamheterna på LP-kontakterna ser väldigt olika ut beroende på de förutsättningar som finns och var man är i sin process. Det handlar om att söka och bekräfta medmänniskor samt i kärlek och med den kristna tron som grund visa på en väg till förändring.

2. När ni kommit fram till att starta en LP-kontakt behöver ni starta en process att förankra förslaget i er församling. Ta kontakt med ledningen/styrelsen i din församling.

3. Ta kontakt med LP-riks för information och genomgång av samarbetsavtalet.

4. Fundera på hur ni vill att LP-kontakten ska fungera, vad ni har för lokal, ekonomi och föreståndare.

5. Lyssna in erfarenheter från andra församlingar som har en LP-kontakt för att få hjälp och rådgivning.

Var ni än befinner er i processen är ni varmt välkomna att höra av er till LP!

Kontaktperson
Börje Dahlkvist, LP-pastor
borje.dahlkvist@lp-verksamheten.se
08–619 25 15