Språkkort

Nina Eriksson på LP-verksamheten har tagit fram språkkort som är ett enkelt och pedagogiskt redskap som kan användas dels att få öva sig i svenska språket och att få lyfta tankar och känslor som man kanske inte pratar om så ofta. Korten finns på 5 olika språk: Svenska, Engelska, Arabiska, Persiska/Farsi och Tigrinja.

 

 

MÅLET:

– Att bli stärkt i sin självkänsla och att få prata om sådant som ingen kanske frågat om tidigare.

– Att lära sig och bli bekväm med svenska språket.

 

INSTRUKTION:

Storleken på en grupp kan variera, 5-10 personer är att rekommendera inräknat gruppledare.

Det kan gå till på två sätt:

1. Gruppledaren delar ut 1-2 kort till varje deltagare, alla kort har olika meningar. En person i taget läser meningen på sitt språk och/eller på svenska. Det beror på hur mycket svenska man har lärt sig. Gruppledaren kan sedan läsa meningen på svenska vid behov, viktigt att det blir tydligt för alla. Det är meningen att alla ska få öva sig i svenska i tal och skrift.

2. Gruppledaren läser från ett kort och går laget runt så alla får svara på den meningen. Den här övningen tränar upp bade förståelse och att komma igång med att prata.

 

HUR AVSLUTAR MAN?

Som ledare är det alltid bra att se över hur alla mår innan man skiljs åt.

Gör gärna “en runda” och fråga var och en med namn hur samlingen har känts, om det var något speciellt personen tänkte/kände/upplevde.

 

Kontakta Nina om du vill köpa språk korten. De kommer framöver även att finnas i följande webbshop: https://nyamusik.se/