Hur man startar en LP-kontakt

Du/Ni kanske går i tankarna att starta en LP-kontakt utifrån behoven ni ser lokalt i samhället men hur gör man? Läs mer om det längre ner på den här sidan och kontakta även gärna vår egen LP-Pastor Börje Dahlkvist om du/ni behöver hjälp att komma i gång och/eller rådgivning på vägen.

 

HUR STARTAR MAN EN LP-KONTAKT?

 

1. Vad är en LP-kontakt och varför skall man starta en sådan?

Det är ett redskap, en hjälp, för en eller flera kristna församlingar/kyrkor att möta medmänniskor som drabbats av utanförskap på grund av beroendeproblematik eller något annat. Runt varje person som sitter fast i alkohol eller andra droger finns det ett antal drabbade medmänniskor som ofta kämpar ensamma och tysta. LP-kontakten blir ett synligt och praktiskt sätt att bemöta, de som har det tufft och känner sig utsatta, med respekt och samtidigt visa på en tydlig väg ut i frihet och upprättelse. Det finns mycket erfarenhet i de över 70 LP-kontakter som finns runt om i landet.

 

2. Varför heter det LP och hur fungerar LP-verksamheten?

Lewi Pethrus, förgrundsgestalten i pingströrelsen, tog initiativet för snart 60 år sedan till LP-stiftelsen. Sedan ändrades namnet till LP-verksamheten vilket har blivit ett varumärke för det arbetet som förknippas med att “det inte finns några hopplösa fall” Inom LP arbetar vi med en hel rad av olika insatser. LP-kontakterna är det lokala och den stora kontaktytan. Där utförs allt från motivationsarbete till utslussning i samhället. Inom LP finns också HVB-hem med behandling, stöd och motivationsboenden, förebyggande arbete, opinionsbildning med mera. Mellan den lokala LP-kontakten, som har en egen lokal organisation, och LP-riks upprättas ett samarbetsavtal.

 

3. Hur fungerar en LP-kontakt?

En eller flera församlingar bestämmer sig för att starta och driva en öppen och regelbunden verksamhet med en föreståndare som har till uppgift att leda arbetet och vara spindeln i nätet. Verksamheterna på LP-kontakterna ser väldigt olika ut beroende på de förutsättningar som finns och var man är i sin process. Det handlar om att söka och bekräfta medmänniskor samt i kärlek och med den kristna tron som grund visa på en väg till förändring.

 

4. Hur startar man en LP-kontakt?

– Starta en process för att ta ett inriktningsbeslut i församlingen/församlingarna.

– Ta kontakt med oss på LP-riks för information och genomgång av samarbetsavtalet.

– Fundera på hur ni vill att kontakten skall fungera, lokal, ekonomi och föreståndare.

– Lyssna in erfarenheter från andra församlingar som har LP-kontakt

 

Var ni än befinner er i processen är ni varmt välkomna att höra av er till:

borje.dahlkvist@lp-verksamheten.se

08–619 25 15