Idag debatterade NPCs chef Peter Moilanen och SvDs ledarskribent Mattias Svensson om legalisering är ett sätt att komma till bukt med den pågående gängkriminaliteten.

Erfarenheterna visar att även om cannabis skulle legaliseras kvarstår en stor del av den totala narkotikamarknaden – både genom försäljning av andra droger och det faktum att minderåriga och andra fortsätter köpa illegal cannabis. Efter fyra år av legal cannabis i Kanada ligger gängrelaterade mord på samma nivå som innan legaliseringen. Till detta tillkommer en ökad användning, fler skador samt en snabbt växande cannabisindustri som ständigt utvecklar nya produkter.

Lösningen ligger därmed inte i en legalisering. För att komma åt de utmaningar vi står inför behöver vi istället stärka de insatser vi vet ger resultat. Det handlar om en snabbare väg till vård för dem med beroende – parallellt med ett hälsofrämjande och förebyggande arbete. Här finns många exempel på kommuner där en stark lokal samverkan mellan aktörer som skola, socialtjänst, polis, och civilsamhälle ger goda resultat redan idag. Insatser som vi skulle önska fick mycket mer utrymme i media och debatt.

Se debatten via länken: Debatten i TV4s nyhetsmorgon

Texten är hämtad från NPC (Narkotika Politiskt Center) där LP- verksamheten är en av medlemsorganisationerna.